Uit de Buurtfabriek

DoelgroepMensen in EindhovenCliëntEigen Initiatief
Periode2015 – doorlopendPartnersWoonbedrijf, Heijmans, Het Ambachtshuis, Gemeente Eindhoven

Stichting Uit de Buurtfabriek (UdB) creëert sociale en economische waarde met meubelmaken en geeft mensen meer regie over hun leven.

Follow the development of Uit de Buurtfabriek on Facebook.

UdB faciliteert de co-creatie van unieke kwaliteitsmeubelen in een sociale werkplaats in Eindhoven, waar vrijwilligers leren hun sociale en productieve vaardigheden te ontwikkelen. Ondernemingen, organisaties en andere klanten kunnen hier meubels op maat laten maken voor hun projecten en ruimtes en helpen zo sociale waarde te creëren.

Een verzoek in 2014 om goedkope meubels te maken voor een sociaal initiatief in Doornakkers bracht ons op het idee om een kleine werkplaats op te zetten met vrijwilligers uit de buurt. We maakten met succes meubels voor een paar lokale projecten en in 2015 verhuisde de werkplaats met de hulp van woonbouwvereniging Woonbedrijf naar een loods vlakbij het centrum van Eindhoven. Met veel hulp van vrijwilligers en supporters groeide UdB hier verder. In 2016 verhuisden we vervolgens met steun van vastgoedbedrijf Heijmans naar Plan-B, een voormalig Philipslab in De Hurk dat herontwikkeld wordt tot een podium voor creatieve industrie.

In april 2016 werd Stichting UdB opgericht met vijf bestuursleden. Momenteel is UdB is drie dagen per week geopend. Er worden meubels ontworpen en geproduceerd met een team van twee projectmanagers, drie productieleiders en dertien vrijwilligers. UdB doet elk jaar mee aan de Dutch Design Week. Ze nam deel aan de Circulaire Fabriek tentoonstelling in 2015 en de Social Design Street tentoonstelling in 2016.