Two Hats

DoelgroepOuderen en gehandicaptenCliëntEigen initiatief
Periode2013Partner

Vijf jaar lang was Ron Krielen taxichauffeur voor ouderen en gehandicapten. Onderweg praatte hij met ze, hij stelde vragen en leerde ze kennen met al hun individuele problemen. Hij besefte dat dit persoonlijke contact hem een beter beeld gaf van mogelijke oplossingen dan de meeste zorgverleners. Het bracht hem op een idee: wat als je de bureaucratie omzeilde waar veel van zijn passagiers mee te maken hadden door ze in één auto te zetten met de mensen die in een positie waren om ze te helpen? De taxi werd een mobiele spreekkamer: in plaats van mensen van A naar B te brengen, zette hij hun leven weer op de rit.

Als case study presenteerde Ron de 19-jarige Merlijn, een lichamelijk gehandicapte jongeman die hij had leren kennen tijdens een lange rit naar huis. Deze positief ingestelde jongen vertelde Ron dat hij nu al vijf jaar deed met dezelfde elektrische rolstoel die natuurlijk niet met hem mee was gegroeid. Hij slikte pijnstillers om te kunnen slapen omdat hij geen passende rolstoel had. Hoe kon zoiets gebeuren?

Merlijn had het geluk dat hij een chauffeur tegenkwam met twee petten, waarvan de ene die van filmmaker was. Ron gaf Merlijn een gezicht en een stem met een video waarmee hij en zijn familie de organisaties konden overtuigen dat hij een nieuwe rolstoel nodig had – en dat hij ook niet in een tehuis voor geestelijk gehandicapten hoorde. Merlijn woont nu in een tehuis met mensen met wie hij kan praten.

Rons studeerde met dit project af in December 2013. Voor Twee Petten kreeg hij de DAE connector award.