The Wise City zomerschool

DoelgroepGroep Russische studenten
(architectuur en stedenbouw)
PartnersCees Donkers, Anne van Strien, Isis Boot
PeriodeAugustus 2015Samenwerking17 bijdrages (lezingen & workshops)

De wereld, de stad en de wijk zijn allemaal plaatsen in transitie.

Een van de kernthema’s hierin is duurzaamheid, een doel dat meer dan ooit onder handbereik lijkt. The Wise City zomerschool schiep ruimte om te discussiëren over welke paradigmaverschuivingen en kernwaarden The Wise City zou moeten vertegenwoordigen. In augustus 2015 onderzochten zeventien Russische studenten samen met Nederlandse en internationale designers en onderzoekers hoe je tot een duurzame wijk kan komen. Met thema’s als Natuur in de stad; Intergenerationele gemeenschap; en Lokale circulaire economie verkende de zomerschool drie weken lang de wijk Doornakkers en werd er gewerkt aan duurzame toekomstscenario’s voor de wijk.

The Wise City begon in mei 2015 toen urban designer Cees Donkers een informele ontmoeting organiseerde in de Corner Spot ter voorbereiding van ISOCARP 2015, een internationaal congres over urbanisatie. Hier wilde een geëngageerde groep architecten, designers en onderzoekers samen een belangrijk thema oppakken van ISOCARP 2015: het omdenken van traditionele methodes van stadsplanning naar een bottom-up benadering. Dankzij de toewijding van designonderzoeker Anne van Strien ontstond het concept voor The Wise City.

Het spontane drieweekse programma werd georganiseerd en gerund op vrijwillige basis; de studenten werd alleen een bijdrage in de kosten gevraagd. De vier medeorganisatoren bereidden de zomerschool voor en zorgden voor onderdak voor de studenten terwijl zeventien ontwerpers, onderzoekers en professionals lezingen en workshops gaven. Uiteindelijk is het project tentoongesteld in het Van Abbemuseum tijdens de tentoonstelling Van Wie Is De Straat? Meer informatie over dit project is te vinden in ons online beeldverslag.