Social&

Doelgroep De buurt DoornakkersPartnerVitalis Berckelhof, Stiching DOEN, Woonbedrijf
PeriodeOkt. 18 – 26 2014 (DDW 2014)Samenwerking20+ Deelnemende Partijen

In de zomer van 2014 hadden we een gesprek over de mogelijkheden van social design in de wijk met de gemeente Eindhoven, woningbouwvereniging Woonbedrijf en zorginstelling Vitalis Berckelhof. Hun interesse bemoedigde ons om initiatief te nemen en we stelden een evenement voor in Doornakkers voor Dutch Design Week 2014. Samen met projectmanager Sylvia van Aggel van Vitalis Berckelhof verzorgden we de planning, voorbereiding en fondsenwerving voor Social&: de eerste social design tentoonstelling in Doornakkers.

Social& duurde de volle negen dagen van DDW 2014 en vond plaats in de gemeenschappelijke ruimte van Vitalis Berckelhof, een woon- en zorginstelling voor ouderen in Doornakkers. Het programma bood tentoonstellingen, workshops en discussies van meer dan twintig deelnemers. Jong en oud deelde kennis en expertise en werkte samen aan nieuwe ideeën. De presentatie van design projecten naast lokale creatieve projecten maakte Social& een verfrissend, actueel evenement dat de kracht van burgerparticipatie benadrukte.

Onder de thema’s Social& Design en Social& Welzijn presenteerden we de praktijk van social design in Eindhoven en onze visie daarop, met Doornakkers als setting en voorbeeld van sociale innovatie. Bijna duizend mensen bezochten Social& en de wijk tijdens DDW 2014. Kijk op doornsocial.nl voor een gedetailleerd overzicht van wat er te doen was en wie er aan meewerkte.

Social& opende allerlei deuren voor ons als social designers met hart voor sociale projecten in Eindhoven. We ontmoetten nieuwe mensen die zich inzetten voor sociale innovatie in de stad en kregen zo veel bijzondere vrienden en partners. Het hielp ons in 2015 aan een opdracht van de gemeente om door te gaan met social design in Doornakkers – en hierdoor konden we ons richten op de ontwikkeling van vervolgprojecten op Social&, zoals Uit de Buurtfabriek, NIEUW/OUD en Agents of Change.