NIEUW/OUD 2.0 Theresia

DoelgroepSenioren in Vitalis TheresiaCliëntVitalis Theresia
PeriodeJuni 2016 – December 2016PartnersStudio op Poten, Fonds voor Cultureparticipatie, Gemeente Eindhoven

Follow the development of NIEUW/OUD on Facebook.

In februari 2016 rondden we het eerste NIEUW/OUD project af in Vitalis Berckelhof. Dit co-designproject op basis van intergenerationele samenwerking belichtte het verborgen talent en erfgoed van ouderen. Vanwege de positieve resultaten bleven we samenwerken met Studio op Poten en Sylvia van Aggel van Vitalis WoonZorg Groep. Sylvia introduceerde NIEUW/OUD bij Vitalis Theresia, in het westelijke deel van Eindhoven, en stelde een vervolgproject voor met de ouderen die hier wonen. Met financiering van de Gemeente Eindhoven en een beurs van het Fonds voor Cultuurparticipatie gingen we in 2016 van start met NIEUW/OUD 2.0 in Vitalis Theresia.

NIEUW/OUD 2.0 was zowel voor ons als voor Studio Op Poten een mooie kans om het project in Berckelhof te evalueren en om verbeteringen door te voeren in de projectorganisatie en het co-creatie proces tussen jonge en oude talenten. Meer aandacht voor de rol die verzorgenden kunnen spelen in het project was een belangrijke aanpassing. Door ze beter inzicht te geven in het creatieve proces konden de verzorgenden de deelnemers veel actiever ondersteunen in hun ontwikkeling. Bovendien kregen de jonge talenten betere begeleiding, waardoor ze meer verantwoordelijkheid konden nemen tijdens het hele project.

Het proces en de resultaten van NIEUW/OUD 2.0 werden tijdens de Dutch Design Week 2016 gepresenteerd in de Eindhoof je mee? tentoonstelling (in het gemeentehuis) en de Grand Grey tentoonstelling (in Vitalis Berckelhof).