NIEUW/OUD Berckelhof

DoelgroepSenioren in DoornakkersCliëntVitalis Berckelhof
PeriodeJuli 2015 – December 2015PartnerStudio op Poten, Fonds voor Cultuurparticipatie

NIEUW/OUD komt voort uit onze langdurige samenwerking met Vitalis WoonZorg Groep na Social&. In dat project ontdekten we dat de persoonlijke kennis van ouderen vaak niet wordt doorgegeven, ook al is ze van onschatbare waarde. We wilden een co-designproject opzetten ter ere van de persoonlijke geschiedenissen en talenten van ouderen. Samen met Studio op Poten (designers Laura Koenen and Malou van Dijck) ontwikkelden we het concept voor NIEUW/OUD., een project in Doornakkers dat het verborgen erfgoed en talent van ouderen verkent en onthult door middel van intergenerationele samenwerking en co-design. Met steun van de gemeente Eindhoven en het Fonds voor Culltuurparticipatie ging het project in juli 2015 van start.

We werkten zowel samen met ouderen in de wijk als met bewoners van Vitalis Berckelhof. Na een serie workshops ter introductie hadden we een groep van acht enthousiaste oudere “talenten” om samen te onderzoeken en te creëren. We koppelden elk talent aan een creatieve jongere met expertise op een vergelijkbaar gebied en samen begonnen ze aan een design proces waarin ieder stel zijn eigen unieke ontwerpen creëerde. Meer informatie over het proces en de resultaten van NIEUW/OUD Berckelhof is te vinden in ons online beeldverslag.

Als co-designproject is NIEUW/OUD geleidelijk ontstaan uit de samenwerking tussen een zorginstelling en lokale designers. Hoewel NIEUW/OUD is gebaseerd is op verfijnde, door designers bedachte co-creatieprocessen, bestaat het alleen dankzij de inzet en betrokkenheid van de deelnemers en de zorginstelling. Door dit project blijven we ons bewust dat sociaal geëngageerd design zowel een goed ontwerp nodig heeft als toegewijde samenwerking.