Agents of Change

DoelgroepCommunities en maatschappelijke initiatieven in EindhovenKlantEigen initiatief
PeriodeOktober 2015 – Juli 2016PartnerThe Umbrella Network, Van Abbemuseum, Gemeente Eindhoven

Agents of Change (AoC) is een project van The Umbrella network in samenwerking met het Van Abbemuseum en L’internationale. Met interactieve tours en verschillende activiteiten belicht en verbindt AoC social design, kunst- en wijkprojecten in Eindhoven. Door gemeenschappen en activiteiten in de stad in kaart te brengen, onthullen we wat nu urgent is en komen we tot nuttige instrumenten voor sociale analyse. Voor het Van Abbemuseum is het een beginpunt om het museum in te zetten als motor voor sociaal engagement.

In 2016 werkten we in vijf wijken in Eindhoven: Woensel-West, Stratum, Doornakkers, Woensel-Noord en Strijp. We waren In elke wijk een maand om te netwerken met verschillende groepen en de aanwezige sociale projecten in kaart te brengen. We organiseerden ook tours langs een paar projecten. In juli en augustus organiseerden we een serie activiteiten in het museum waarvoor we een aantal groepen vroegen om evenementen te verzorgen; we hielden ook pilots voor co-design workshops over specifieke problemen waarmee de projecten te maken hadden. De activiteiten van AoC in 2016 waren te zien in het Van Abbemuseum in de tentoonstelling De jaren 80 – Begin van het nu? (16/04/2016 – 25/09/2016).

Door AoC ontdekten we hoeveel zelf-begonnen, spontane en in veel gevallen tijdelijke projecten er wel niet lopen in de wijken. Maar juist de projecten die door instellingen en professionals zijn georganiseerd krijgen de meeste aandacht en steun. Om een stevig, divers ecocsteem van sociale projecten in de stad te stimuleren, is het volgens ons belangrijk om ook aandacht en actieve steun te geven aan minder zichtbare wijkprojecten. Daarom viert AoC de resultaten die gemeenschappen hier en nu behalen en zetten we ons in om een netwerk voor sociale initiatieven te creëren door gemeenschappen en organisaties te verbinden. AoC brengt zelf-begonnen projecten onder de aandacht, toont hoe relevant ze zijn voor urgente onderwerpen in de samenleving en helpt ze meer te doen met de steun die instellingen kunnen bieden.

Project partners: The Umbrella network (Ron Krielen, Gemma Medina, Christine van Meegen, Conor Trawinski, Minsung Wang)